Σε μετάθεση κατά αρκετούς μήνες των προθεσμιών που αφορούν την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, και οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με έργα από διαγωνισμούς όσο και με έργα που «κλειδώνουν» ταρίφα εκτός δημοπρασιών, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να δώσει 6μηνη παράταση στην προθεσμία της 30ής Απριλίου, για το «κλείδωμα» από φωτοβολταϊκά έργα εκτός διαγωνισμών ταρίφας στις τρέχουσες τιμές. Κάτι που σημαίνει ότι τα «μικρά» 500άρια φωτοβολταϊκά ιδιωτών επενδυτών θα έχουν τη δυνατότητα να κατακυρώσουν την υφιστάμενη τιμή αναφοράς 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) έως τις 30 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα θα παραταθεί η υφιστάμενη ταρίφα των 68,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για τις ενεργειακές κοινότητες.

Μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια σχεδιάζει να δώσει επίσης το υπουργείο και για την υλοποίηση των έργων που έχουν προκριθεί μέσω διαγωνισμών. Σε αυτή την περίπτωση, το σχέδιο είναι να επεκταθεί κατά 10 μήνες η διορία εντός της οποίας θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία, ώστε να μην χάσουν την τιμή αναφοράς που «κλείδωσαν» μέσω της συμμετοχής τους σε δημοπρασία.

Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι η πορεία υλοποίησης των σταθμών ΑΠΕ έχει δυσχερανθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Τέτοια προβλήματα ξεκινούν από τις καθυστερήσεις στην παραλαβή του εξοπλισμού, και φτάνουν μέχρι τη δυσκολία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής. Έτσι, κρίνει εύλογο να δοθεί επαρκής επιπλέον χρόνος, ώστε να αντισταθμισθούν οι καθυστερήσεις από παράγοντες για τους οποίους δεν ευθύνονται οι επενδυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο φέρεται να κλίνει υπέρ της παράτασης και της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, για την υπογραφή συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών από ενεργειακές κοινότητες για έργα έως 18 MW. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται να μην έχει καταλήξει στο επιπλέον χρονικό διάστημα που θα ήταν σκόπιμο να δοθεί, με τα σενάρια που εξετάζει να κινούνται από τρίμηνη έως εξάμηνη παράταση.

(πηγή)