Η πανδημία δεν ανέκοψε το σχέδιο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει ισχυρό, σύμφωνα με έκθεση του IEEFA.

Βουτιά στο κόστος παραγωγής των φωτοβολταϊκών, νέες επενδύσεις από το Νέο Μεξικό έως την Αυστραλία, φιλόδοξα σχέδια για καινούργιες mega – μονάδες παραγωγής υδρογόνου στην Κίνα, δίνουν τον τόνο στην παγκόσμια αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία, παρά τις αρχικές αναταράξεις, δείχνει να ανακτά την δυναμική της.

Το παγκόσμιο μήνυμα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία μελέτη του Institute for Energy Economics and Financial Affairs (IEEFA) είναι σαφές. Η πανδημία δεν ανέκοψε το σχέδιο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει ισχυρό και την πρόοδο της τεχνολογίας να καθιστά ολοένα και χαμηλότερο το κόστος παραγωγής των αιολικών, των φωτοβολταϊκών, των μονάδων υδρογόνου και σχεδόν κάθε άλλης κατηγορίας ΑΠΕ.

Και όλα αυτά, όταν την ίδια περίπου περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το πλέον φιλόδοξο σχέδιο όλων, το «Next Generation EU» ύψους 750 δισ ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί μέσω επιδοτήσεων και δανείων στην πράσινη οικονομία. Εξ αυτών, τα 91 δισ ευρώ θα αφορούν επενδύσεις σε ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων, 25 δισ ευρώ σε ΑΠΕ, 20 δισ ευρώ σε ηλεκτροκίνηση και 60 δισ ευρώ σε τρένα μηδενικών ρύπων. Πολιτική που αναμένεται να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και στην Ελλάδα, με την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου να μην μεταβάλλει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την μετάβαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον τελευταίο μήνα έχει επανεκκινήσει δυναμικά η επικοινωνία, η αλληλογραφία και τα τηλεφωνήματα που δέχεται η ηγεσία του από κορυφαία ξένα funds και ισχυρές εταιρείες του χώρου της πράσινης οικονομίας. Εταιρείες όπως η ιταλική ENEL, η γαλλική EDF και η γερμανική RWE, καθώς και funds από το χώρο των ΑΠΕ, που δήλωναν παρόντα και πριν την κρίση, τώρα επανακάμπτουν, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικές Blackstone και Quantum, η Cubico, η αραβική Maasdar.

Είναι funds που καταθέτουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, έτοιμα να επενδύσουν το καθένα ποσά ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές. Τέτοιες ενδείξεις έρχονται να ενισχύσουν τις φωνές όσων δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι παραμένει ως έχει η δέσμευση υλοποίησης του σχεδιασμού για μηδενικούς ρύπους ως το 2050, με τις πράσινες επενδύσεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ζητούμενο ωστόσο είναι το κατά πόσον πράγματι η παραπάνω βούληση θα κινητοποιήσει τα κεφάλαια ύψους ενός τρισ. ευρώ σε μια δεκαετία που απαιτούνται για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, καθώς, όπως και να το κάνουμε, στην παρούσα τουλάχιστον φάση και πριν την έλευση των κονδυλίων του “Next Generation EU”, ο δημοσιονομικός χώρος των κρατών-μελών έχει περιοριστεί.

Aπό τον Καναδά έως την Αυστραλία

Εντούτοις μελέτες, όπως αυτή της IEEFA δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά διατηρεί μια δική της δυναμική. Η τάση υπέρ των επενδύσεων σε υδρογόνο συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό και μάλιστα ανακοινώνονται projects πολύ μεγαλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, τα έργα παραγωγής υδρογόνου ήταν της τάξης των 1-5 μεγαβάτ με τα μεγαλύτερα να κινούνται στα επίπεδα των 6 μεγαβάτ. Όμως το 2020 έχουν κάνει την εμφάνισή τους σχέδια για έργα 10 μεγαβάτ στην Ιαπωνία, μια τεράστια τέτοια μονάδα ισχύος 20 μεγαβάτ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στον Καναδά, ενώ οι πληροφορίες από την Κίνα μιλούν για το σχεδιασμό ακόμη μεγαλύτερων projects στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, με τα κόστη στα ηλιακά πάνελ να έχουν κατρακυλήσει στα επίπεδα των 0,17-0,20 δολ/ βατ και τα επιτόκια δανεισμού να καταρρέουν παγκοσμίως, τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχει κάτι το ικανό να σταματήσει τον “αποπληθωρισμό” των τιμών στην συγκεκριμένη κατηγορία. Και καθώς η Κίνα ανακοινώνει ξανά επίπεδα ρεκόρ στην παραγωγή νέων πάνελ, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ότι φέτος η αγορά των φωτοβολταϊκών δεν θα επηρεασθεί όσο προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολύ πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας σύναψαν συμβόλαιο παραγωγής ενέργειας για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, ισχύος 400 MW, όπως επίσης ότι παρά τις φωνές που θέλουν επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα, τον περασμένο μήνα η BlackRock ολοκλήρωσε την αποεπένδυσή της σε μια πολύ μεγάλη θερμική μονάδα ηλεκτρισμού.

Οι τελευταίες ενδείξεις από την παγκόσμια κοινότητα δείχνουν ότι δηλώσεις όπως οι προ μηνών του πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις για εγκατάλειψη του Green Deal και η πρόταση της Πολωνίας για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ρύπων ή τουλάχιστον εξαίρεσής της από αυτό, προκειμένου να κατευθυνθούν τα σχετικά κονδύλια στη μάχη κατά του κορονοϊού, είτε δεν θα γίνουν πράξη, είτε οι επιπτώσεις τους θα ισοσκελιστούν από άλλες πράσινες επενδύσεις σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης.

(πηγή)