Εντονότατες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Πάρο, λόγω της προοπτικής εγκατάστασης δύο μεγάλων πρότζεκτ με ανεμογεννήτριες στο νησί. Πρόκειται για τα αιολικά πάρκα των εταιρειών Στρούμπουλας Α.Ε. και Γουρλές Α.Ε., δυναμικότητας 36 MW το καθένα (72 MW σύνολο). Οι δύο εγκαταστάσεις θα έχουν συνολικά 22 ανεμογεννήτριες (από 11). Η αδειοδότηση του έργου πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, από τον τότε υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που καταστρέφει το τοπίο του νησιού μας και το πλήττει ανεπανόρθωτα ως τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, η κάθε ανεμογεννήτρια θα φτάνει σε ύψος περίπου τα 100 μέτρα. Εδώ δεν επιτρέπονται τα σπίτια στην κορυφογραμμή, αλλά επιτρέπονται τεράστιες ανεμογεννήτριες. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη, ενώ αρνητική γνωμοδότηση έχουν εκδώσει τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια», λέει στην «Κ» ο κ. Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος Πάρου. Βεβαίως, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, η σύμφωνη γνώμη του δήμου ή της περιφέρειας δεν είναι αναγκαία για την έγκριση του έργου. «Με την απόφαση αυτή μετατρέπεται ένα τουριστικό νησί σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Το θέλουμε αυτό; Η κατανάλωση ενέργειας στην Πάρο φτάνει τον Αύγουστο, που είναι το υψηλότερο σημείο, τα 24 MW. Υπολογίζουμε πως τα 9 MW απ’ αυτά παράγονται ήδη από ανανεώσιμες πηγές. Από τέσσερις ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ (3 MW) και από φωτοβολταϊκά. Τι χρειάζονται τα 72 MW;», σημειώνει ο κ. Κωβαίος.
Οι εγκαταστάσεις που πρόκειται να τοποθετηθούν στην Πάρο είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου, που προβλέπει ανάπτυξη ανεμογεννητριών σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Ανδρο για την παραγωγή 316,7 MW, τα οποία μέσω υποβρύχιου καλωδίου θα μεταφέρονται στο εθνικό δίκτυο. Ο Δήμος Πάρου απαιτεί την ανάκληση της σχετικής υπουργικής απόφασης και γι’ αυτό τον λόγο άμεσα θα υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη. Επιπλέον, οι δήμοι των τεσσάρων νησιών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 24 Μαΐου.
«Λέμε “ναι” στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά “όχι” στις βιομηχανικές ΑΠΕ. Απαιτείται διάλογος με την τοπική κοινωνία και αναζήτηση των καλύτερων λύσεων, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το μοναδικό τοπίο των Κυκλάδων», συμπληρώνει ο κ. Κωβαίος. Σήμερα οι ενεργειακές ανάγκες της Πάρου και της Νάξου, κι άλλων νησιών, καλύπτονται από εργοστάσιο της ΔΕΗ που καίει μαζούτ και βρίσκεται στην ιδιαίτερα τουριστική Νάουσα. «Ακόμα κι αν γίνουν τα δύο αιολικά πάρκα, το εργοστάσιο αυτό δεν πρόκειται να φύγει, θα μείνει ως “ψυχρή εφεδρεία”», λέει ο δήμαρχος.
«Η αντίδραση των κατοίκων είναι δυστυχώς αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης, αλλά και της παραπληροφόρησης που γίνεται από ορισμένους. Κυκλοφορούν φήμες για περίεργα πράγματα, μέχρι πως οι ανεμογεννήτριες θα τρυπήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Τσιπουρίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), που μιλάει και για «σκοταδισμό». «Το μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της αισθητικής, δηλαδή το εάν και πώς εντάσσονται στο τοπίο οι ανεμογεννήτριες. Αλλά αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με προσωπικά κριτήρια. Δεν έχω ακούσει για καμιά περιοχή που να αναπτύχθηκαν αιολικά πάρκα και να έχασαν σε τουρισμό. Ειδικά οι επισκέπτες από την Ευρώπη είναι ευαισθητοποιημένοι και θα ήθελαν να βρίσκονται σε έναν τόπο που παράγει καθαρή ενέργεια», συμπληρώνει ο κ. Τσιπουρίδης. Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της Κεφαλονιάς, όπου έχουν αναπτυχθεί ανεμογεννήτριες για παραγωγή 70 MW, χωρίς αρνητική επίδραση στον τουρισμό.
«Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει τα νησιά μας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουν κάποιοι πως θα τους ενοχλήσουν μερικές ανεμογεννήτριες. Είναι θέμα επιλογής και αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μία: τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να τελειώσουν. Αρα δεν έχουμε περιθώριο να μην αξιοποιήσουμε το ελληνικό Ελντοράντο των ΑΠΕ που είναι τα νησιά», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ. Με αυτό τον τρόπο απαντά και στο ερώτημα εάν θα έπρεπε στα νησιά να μπουν λιγότερα αιολικά, έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς να υποχρεούνται να τροφοδοτούν το εθνικό δίκτυο.
Ο κ. Τσιπουρίδης σημειώνει βεβαίως πως έπρεπε να είχε προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση και διάλογος με τους κατοίκους, πράγμα που αποτελεί βασική ευθύνη της πολιτείας, η οποία και δεν πραγματοποιείται.
(πηγή)