Αίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες αναφορές του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, ώστε τα επόμενα χρόνια να μηδενιστεί η χρέωση ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) που σήμερα φτάνει ή και ξεπερνά (ειδικά για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών) στο 20% του συνολικού κόστους του λογαριασμού.

Το βασικότερο κόστος που καλύπτει η συγκεκριμένη χρέωση αφορά στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του κόστους τροφοδοσίας των καταναλωτών στο ηπειρωτικό σύστημα και των νησιωτών. Στα νησιά υπάρχουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το ακριβό πετρέλαιο. Εάν οι νησιώτες πλήρωναν όσο ακριβώς κοστίζει η παραγωγή του ρεύματος που καταναλώνουν τότε οι χρεώσεις τους θα ήταν διπλάσιες ή και τριπλάσιες σε σχέση με τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Η βασική λύση που έχει προταθεί και προκρίνεται για τη μείωση του κόστους των ΥΚΩ είναι η κατασκευή ηλεκτρικών διασυνδέσεων ώστε να μη χρειάζεται η αγορά πετρελαίου και οι νησιώτες να καλύπτονται από την παραγωγή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο ηπειρωτικό σύστημα. Και όχι μόνο αυτό αλλά η κατασκευή διασυνδέσεων ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ κυρίως αιολικών που θα αξιοποιήσουν το υψηλό αιολικό δυναμικό της χώρας κυρίως στο Αιγαίο.

Τώρα είναι γνωστό ότι ήδη βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης η διασύνδεση των Κυκλάδων ενώ προωθείται με σχετικά αργούς ρυθμούς η διασύνδεση της Κρήτης σε δύο φάσεις: το γρήγορο μικρό καλώδιο (Κρήτη Πελοπόννησος) και η μεγάλη διασύνδεση Αττικής Κρήτης, που θα δώσει τη δυνατότητα για την κατασκευή μεγάλων έργων ΑΠΕ.

Εκτός από τις διασυνδέσεις της Κρήτης λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προτίθεται να επιβάλει στο διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, τη δρομολόγηση των διασυνδέσεων για τα δύο κύρια νησιωτικά συμπλέγματα που δεν θα καλύπτονται με διασυνδέσεις στο μέλλον: τα Δωδεκάνησα με καλώδιο που θα ξεκινά από την Αττική και τα νησιά του Β. Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος Χίος κλπ) με καλώδιο που θα ξεκινά από την Εύβοια.

Σημαντική ώθηση για αυτά τα έργα αναμένεται να δώσει η είσοδος της κινεζικής State Grid στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, μιας εταιρείας η οποία δημιουργεί νέες δυνατότητες για πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να προχωρήσουν αυτά τα έργα, σε συνδυασμό βεβαίως και με τις γενναίες χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται από την ΕΕ.

Έρχεται η απόφαση για τα ΥΚΩ

Παράλληλα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ για το ύψος των παλιών ΥΚΩ που θα πρέπει να ανακτηθούν από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ρυθμιστική αρχή έχει καταλήξει στο ύψος του συνολικού ποσού που θα πρέπει να ανακτηθεί (περίπου 400 εκ. ευρώ ή και λιγότερο εάν τελικώς υπάρξει ρύθμιση για τον ΕΦΚ του πετρελαίου που καταναλώνεται για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά) μέσα σε διάστημα 5 ετών μέχρι το 2022 με ισόποσες ετήσιες αυξήσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τέλος όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης από τη βουλή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή στην κλιμακωτή χρέωση των ΥΚΩ ούτως ώστε εάν ένας καταναλωτής υπερβαίνει μια κλίμακα κατανάλωσης να μη χρεώνεται με την υψηλότερη κλίμακα για όλη την κατανάλωση από την πρώτη κιλοβατώρα. Αυτό το σύστημα θα εξαλείψει και τις αδικίες που παρατηρήθηκαν το χειμώνα όταν λόγω καιρικών συνθηκών αυξήθηκαν οι καταναλώσεις ρεύματος.

(πηγή)