Θυελλώδεις αναμένονται οι αντιδράσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση της πρότασης του ΛΑΓΗΕ σχετικά με τις διορθωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά τον προσδιορισμό της «χρέωσης προμηθευτή».

Και τούτο διότι, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη των ανεξάρτητων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος, η πρόταση απέχει από το να δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού των εναλλακτικών προμηθευτών έναντι της ΔΕΗ.

Δεδομένου μάλιστα του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται, τόσο από τις υψηλές τιμές στις οποίες κατέληξε η τελευταία δημοπρασία τύπου NOME, όσο και από την προοπτική που διαγράφεται για τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος το 2017, η άποψη που διατυπώνουν τα στελέχη των εναλλακτικών προμηθευτών είναι ότι «κάθε τιμή που υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τη “χρέωση προμηθευτή” αποτελεί εμπόδιο για τη λειτουργία της αγοράς».

Η άποψη αυτή διατυπώνεται ως κριτική στην πρόταση του ΛΑΓΗΕ για επιβολή πλαφόν στην εβδομαδιαία  μέση τιμή της «χρέωσης προμηθευτή» στα 8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τιμή που θεωρείται πολύ υψηλή.

Επιπλέον, σε σχέση με τα σενάρια που παρουσιάζει στην πρότασή του ο ΛΑΓΗΕ, οι ιδιώτες εναλλακτικοί προμηθευτές με τους οποίους συνομίλησε το energypress έχουν πλέον σαφή άποψη. Σύμφωνα με αυτήν, η υιοθέτηση κατώτερου ορίου (κατώφλι) στη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος και στην εικονική ΟΤΣ, εκείνη δηλαδή που προκύπτει αν βγάλει κανείς την επιρροή που έχουν οι ΑΠΕ στην ΟΤΣ, οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε υπέρμετρη επιβάρυνση των προμηθευτών.

Υπέρμετρη επιβάρυνση προκύπτει επίσης όταν το ανώτατο όριο που τίθεται στην ωριαία διαφορά ΟΤΣ και εικονικής ΟΤΣ είναι πάνω από 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (η ΡΑΕ  με την πρώτη της απόφαση έχει βάλει το πλαφόν αυτό στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Βεβαίως, όπως από την αρχή έχει επισημάνει το energypress, η πρόταση του ΛΑΓΗΕ δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθεί ως έχει. Η απόφαση – και η ευθύνη – ανήκει στη ΡΑΕ, η οποία θα αφήσει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και θα αποφασίσει εν ολομελεία την επόμενη Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

Ήδη μάλιστα κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ κατέστη σαφές ότι η υιοθέτηση κάτω ορίου στη διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ και την εικονική ΟΤΣ δεν είναι μια δόκιμη επιλογή, καθώς κινδυνεύει να μετατρέψει τη «χρέωση προμηθευτή» σε τέλος, πράγμα που είναι αντίθετο στο πνεύμα του νόμου.

Αντίστοιχος προβληματισμός για τους ίδιους μάλιστα λόγους, υπάρχει όμως, σύμφωνα με όσα πληροφορείται το energypress, και για την υιοθέτηση εβδομαδιαίου πλαφόν στη μέση χρέωση (αυτή δηλαδή των 8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που προτείνει ο ΛΑΓΗΕ). Η ΡΑΕ φέρεται να έχει εκφράσει ήδη τον προβληματισμό της για το αν μια τέτοια ρύθμιση είναι συμβατή με τη φιλοσοφία και το πνεύμα του νόμου και για το αν μπορεί να «σταθεί» σε περίπτωση που προσβληθεί νομικά από κάποιους ενδιαφερόμενους.

«Με βάση όσα λέει ο νόμος, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εύκολα ποια είναι η σκοπιμότητα ενός τέτοιου πλαφόν, διότι η χρέωση προμηθευτή, με βάση το νόμο δεν έχει σκοπό να κλείσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, άλλο αν τελικά έχει αυτό το αποτέλεσμα» υποστηρίζει αυτή η άποψη.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η μόνη παρέμβαση που μπορεί να υποστηριχθεί ως συμβατή με το νόμο, (αλλά και με την απόφαση του ΣτΕ με την οποία θεωρείται κόστος ενέργειας ό,τι καταβάλλεται για τον ΕΛΑΠΕ, όπως το ΕΤΜΕΑΡ) είναι μια αντίστοιχη εκείνης που έκανε προ ημερών η ΡΑΕ τοποθετώντας το ωριαίο πλαφόν στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Απλά τώρα θα πρέπει να μπεί το πλαφόν πολύ χαμηλότερα, για παράδειγμα στα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Από την άλλη είναι βέβαιον ότι εάν δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο πλαφόν στη μέση «χρέωση προμηθευτή» οι πάροχοι ρεύματος (…και η ΔΕΗ) δεν μπορούν να ασκήσουν εμπορική πολιτική, καθώς θα βρίσκονται συνεχώς μπροστά στο ρίσκο μιας απρόσμενης διακύμανσης της «χρέωσης» που θα επηρεάζει καταλυτικά το ταμείο τους και την ίδια τη βιωσιμότητά τους.

Το επίδικο μιας τέτοιας εξέλιξης δεν αφορά όμως μόνον την επιχειρηματική προοπτική και την οικονομική υγεία των ιδιωτών εναλλακτικών παρόχων. Στην πραγματικότητα επηρεάζει το ρυθμό μετακίνησης πελατών από τη ΔΕΗ στους ιδιώτες, πράγμα το οποίο αποτελεί τη Λυδία λίθο που θα καθορίσει την επόμενη μέρα για το σύνολο της ηλεκτρικής αγοράς και πρώτα απ΄όλα της ΔΕΗ.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η όποια αλλαγή στη «χρέωση προμηθευτή» αποφασιστεί από τη ΡΑΕ θα ισχύσει συνολικά για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Οι προμηθευτές έχουν ζητήσει να ισχύσει από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου, δηλαδή από 1ης Οκτωβρίου, αίτημα που θα εξεταστεί αλλά χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί.

(πηγή)