Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο  που ψηφίστηκε χθες και οι ρυθμίσεις που περιλάμβανε για την διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων στις ΑΠΕ ήταν η πρώτη από τις τρεις παρεμβάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση της διείσδυσης της πράσινης ενέργειας.

Πέρα από τις τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις, ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες που  θα αναλάβει το ΥΠΕΝ, στοχεύοντας στην αύξηση των νέων εγκαταστάσεων, μεγάλων κυρίως πάρκων.

Έτσι καταρχάς, όπως ανέφερε ο ίδιος οι μονάδες ΑΠΕ για τις οποίες δε θα προβλέπεται λειτουργική ενίσχυση (επιδότηση feed in premium) θα υπογράφουν σύμβαση και θα συμμετέχουν απευθείας στην αγορά.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά στα μεγάλα έργα ΑΠΕ άνω των 250 MW τα οποία όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης δε θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αλλά εξετάζεται να εντάσσονται με ένα διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ως προς τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΥΠΕΝ για την προώθηση των ΑΠΕ ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση για την κοστολόγηση της ενέργειας των νέων υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης.

Παράλληλα προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση, θα απεμπλακεί η κοστολόγηση της ενέργειας από τις αιτήσεις για άδειες παραγωγής των υβριδικών μονάδων.

Τέλος για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι εκτός από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τη Νορβηγική εταιρεία Equinor, υπάρχει και μια ακόμη αμερικανική εταιρεία που εξετάζει επενδύσεις σε offshore αιολικά στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει απεμπλοκή και να διευκολυνθούν και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

(πηγή)