Ωριαίο πλαφόν στα 15 ευρώ/MWh για τη χρέωση προμήθειας υπέρ ΑΠΕ αποφάσισε χθες η ολομέλεια της ΡΑΕ, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, εκτιμώντας ότι η χρέωση κατά μέσον όρο θα κινηθεί στο επίπεδο των 6 έως 7 ευρώ/ Mwh.

H απόφαση της ΡΑΕ έχει αναδρομική ισχύ καθώς θα καλύψει το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2016, όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μέτρο, μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε η ΡΑΕ θα επανεξετάσει το όλο θέμα.

H Aρχή εκτιμά ότι ένα μέσο επίπεδο των 6-7 ευρώ/MWh για τη χρέωση προμήθειας θα μπορέσει να αποδώσει στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, ικανό για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του φετινού ελλείμματος (372 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ).

Οι πρώτοι μήνες εφαρμογής της χρέωσης προμήθειας δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στην αγορά εξ αιτίας της εκτόξευσης της τιμής, σε επίπεδο που άγγιξε κάποια στιγμή τα 45 ευρώ/MWh, οδηγώντας τη ΡΑΕ στην απόφαση να θέσει πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μερική αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση εισήγηση του ΛΑΓΗΕ για το όλο θέμα, η οποία προέβλεπε τη θέσπιση συνολικά τριών ορίων, ενός κατώτατου, ενός ανώτατου και ενός για τη μέση μοναδιαία πρόσθετη χρέωση. Τελικώς η ΡΑΕ απέρριψε στα περισσότερα σημεία της την προταση του ΛΑΓΗΕ, όπως είχαν άλλωστε προαναγγείλει στελέχη της, τα οποία θεωρούσαν ότι η θέσπιση τόσων πολλών ορίων- τριών κατά την εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς- θα μετέτρεπε τη χρέωση προμήθειας σε τέλος, προκαλώντας, εκτός των άλλων και πληθώρα νομικών προβλημάτων.

Επίσης, η ΡΑΕ δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ όσον αφορά στον υπολογισμό των εφεδρειών.

Επιφυλάσσεται πάντως στο θέμα αυτό να το επανεξετάσει κατά την αναθεώρηση του μέτρου τον Ιούνιο, οπότε η χρέωση προμήθειας θα συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό και με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ για τη μεθοδολογία προσδιορισμού των εφεδρειών του συστήματος ηλεκτρισμού, με πρωτεύουσα, δευτερεύουσα και τριτεύουσα εφεδρεία. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν σε κάποια από τις κλίμακες των εφεδρειών ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να εντάξει και το μέτρο της «διακοψιμότητας», δηλαδή τις βιομηχανικές μονάδες που παύουν να ηλεκτροδοτούνται, όποτε ο ΑΔΜΗΕ κρίνει σκόπιμο για την ευστάθεια ή την επάρκεια του συστήματος.

Ο ρόλος των εφεδρειών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός γιατί μπορεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση όχι μόνον της εικονικής Οριακής Τιμής του Συστήματος αλλά και της κανονικής ΟΤΣ, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Ας σημειωθεί ότι η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής ΟΤΣ στη χονδρική αγορά και της εικονικής, δηλαδή της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα.

Πάντως αρκετοί από τους ιδιώτες προμηθευτές είχαν δηλώσει ότι όποιο επίπεδο της χρέωσης προμήθειας πάνω από τα 5-5,5 ευρώ/ Mwh είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον κλάδο.

(πηγή)