Καταργείται η άδεια παραγωγής για όλες τις ΑΠΕ

Τι θα γίνει με τις παλιές αιτήσεις

Τι παράβολο θα πληρώνουν οι επενδυτές

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκε η αγορά των ΑΠΕ τα όσα ανέφερε σήμερα, στη συνεδρίαση της σχετικής Επιτροπής, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ.

Καταργείται η Άδεια Παραγωγής και αντικαθίσταται με μια βεβαίωση που θα την παίρνει μέσα σε λίγες ημέρες ο επενδυτής, από το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που δημιουργείται.

Προβλέπεται μεταβατική περίοδος για όσους επενδυτές υπέβαλαν αιτήσεις στη ΡΑΕ για άδεια παραγωγής μετά τον Μάρτιο του 2018. Τα έργα μέχρι Μάρτιο του 2018 θα εξεταστούν με το υφιστάμενο σύστημα.

Καταργείται το τέλος διακράτησης των αδειών, αλλά και η υποχρέωση να αποδείξει ο επενδυτής την χρηματοδοτική του δυνατότητα (Letter of Intent από τραπεζικό ίδρυμα). Δεν υιοθετήθηκε επίσης η πρόταση που είχε κάνει η ΡΑΕ για κατάθεση εγγυητικής επιστολής ίση με το 1% του κόστους του έργου. Αντίθετα, με την κατάθεση της αίτησης οι επενδυτές θα πληρώνουν πλέον παράβολο, το οποίο θα είναι διαφορετικό (ανά Μεγαβάτ) για μικρά και για μεγάλα έργα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση που θα βγεί σε διαβούλευση:

  • Έως 1 μεγαβάτ, (έως 3 MW για τα αιολικά), το παράβολο θα είναι από 1.250- 2.000 ευρώ ανά MW.
  • Από 1- 10 μεγαβάτ (από 3-10 MW για αιολικά), το παράβολο θα είναι 1.000-1.500 ευρώ ανά MW.
  • Από 10 ως 100 MW, το παράβολο θα είναι 750 ως 1250 ευρώ ανά MW.
  • Για έργα πάνω από 100 MW, η πρόταση είναι να μπει παράβολο από 500 ως 1000 ευρώ ανά MW.

Στις υποχρεώσεις όσων καταθέτουν αίτηση είναι να υποβάλουν ΣΜΠΕ εντός 6 μηνών από την ημέρα που πήραν τη βεβαίωση.  Αν ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία, υποχρεούνται επίσης να τα δώσουν εντός 6 μηνών.

Όταν ο επενδυτής πάρει ΑΕΠΟ, πρέπει εντός 2 μηνών να αιτηθεί οριστική προσφορά σύνδεσης.

Σε ότι αφορά τις πιστοποιημένες μετρήσεις αιολικού δυναμικού που ήταν υποχρεωμένοι μέχρι σήμερα οι επενδυτές αιολικών να προσκομίζουν, το μέτρο θα συνεχιστεί και το 2020. Για τη συνέχεια, η κατεύθυνση του ΥΠΕΝ είναι να καταργηθεί και να έχει την ευθύνη ο επενδυτής για το αν είναι οικονομικά βιώσιμο ή όχι το έργο.

Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν εδαφικές επικαλύψεις έργων για το ίδιο γήπεδο εγκατάστασης, θα παρεμβαίνει η ΡΑΕ, η οποία, αν δεν υπάρχει συμφωνία των «ανταγωνιστών» επενδυτών, θα κάνει συγκριτική αξιολόγηση για να αναδείξει ποιο έργο θα «περάσει».

Για ειδικά έργα, όπως τα υβριδικά και οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή της παροχής απλής βεβαίωσης.

Οι νέες ρυθμίσεις θα περάσουν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και στο οποίο θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την απλοποίηση και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Σε ριζική παρέμβαση σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης των νέων σταθμών ΑΠΕ, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος για την ωρίμανση επενδύσεων, έχει καταλήξει το ΥΠΕΝ.

Κεντρικό στοιχείο του νέου καθεστώτος είναι η κατάργηση της άδειας παραγωγής για αιολικά και φωτοβολταϊκά και η αντικατάστασή της από μια απλή βεβαίωση που θα δίνεται άμεσα (ακόμα και αυθημερόν) μετά την κατάθεση του αιτήματος, στο βαθμό που το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που δημιουργείται και το οποίο θα είναι η καρδιά της διαδικασίας, δεν «χτυπάει». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το σύστημα θα πετάει αυτόματα έξω αιτήσεις που αφορούν περιοχές κορεσμένου δικτύου, περιοχές για τις οποίες υπάρχει προγενέστερη αίτηση, περιοχές στις οποίες υπάρχει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας κ.λπ., και στις υπόλοιπες αιτήσεις θα δίνει άμεσα τη βεβαίωση.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από τους επιτελείς του ΥΠΕΝ στα μέλη της Επιτροπής που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, η οποία συνέρχεται για τη δεύτερη συνεδρίασή της.

Όπως προαναφέρθηκε, κομβικός είναι ο ρόλος του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνεται στις προτάσεις της ΡΑΕ και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η on line παρακολούθηση της αδειοδοτικής πορείας κάθε έργου. Θα λειτουργεί δηλαδή ως ένα ηλεκτρονικό one stop shop.

Με την παρέμβαση αυτή το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να μειώσει κατά πολύ τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας και να απεμπλέξει τη ΡΑΕ από τον τεράστιο όγκο φακέλων που έχει σωρευτεί στις υπηρεσίες της.

Παράλληλα, ωστόσο, μελετώνται και άλλες ριζικού τύπου παρεμβάσεις στα υπόλοιπα σταδια της αδειοδότησης καθώς, ως γνωστόν, η άδεια παραγωγής «είναι μόνον η αρχή» της ταλαιπωρίας των επενδυτών.

Όσες παρεμβάσεις εκτιμηθεί ότι είναι ώριμες, θα εισαχθούν στο νομοσχέδιο για τα περιβαλλοντικά θέματα που πρόκειται να φέρει στη Βουλή (πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου) ο κ. Χατζηδάκης. Οι υπόλοιπες θα έρθουν στη συνέχεια ως ολοκληρωμένο πακέτο.

(πηγή)