Ο κ. Θωμάς υπέγραψε χθες την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προτεραιότητες των διαφόρων κατηγοριών σταθμών ΑΠΕ, όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεών τους και τη χορήγηση όρων σύνδεσης.
Με την Υπουργική Απόφαση οι υποψήφιες επενδύσεις κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες προτεραιότητας, με βάση το Ενωσιακό Δίκαιο και το κατά πόσον ενισχύουν τους στόχους του ΕΣΕΚ. Για παράδειγμα πράσινες επενδύσεις που διευκολύνουν την αξιοποίηση του δικτύου, όπως της αυτοπαραγωγής, θα βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας. Το ίδιο και επενδύσεις εξοικονόμησης ή επενδύσεις που εξυπηρετούν και τη διαχείριση αποβλήτων, όπως είναι οι επενδύσεις βιοαερίου.
Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία βρίσκονται, θα εξετάζονται οι υποψήφιες επενδύσεις και θα παίρνουν όρους σύνδεσης. Πρώτα δηλαδή όλα τα έργα της πρώτης κατηγορίας, μετά τα έργα της δεύτερης κατηγορίας κ.λπ.
Όσον αφορά τις επενδύσεις των ενεργειακών κοινοτήτων, οι νέες τέτοιες αιτήσεις θα παίρνουν ένα προβάδισμα 1 μήνα. Θα μπαίνουν δηλαδή στην επετηρίδα και θα εξετάζονται ως να είχαν κατατεθεί 1 μήνα νωρίτερα.
Μεγαλύτερη προτεραιότητα, 4 μηνών, θα έχουν οι επενδύσεις ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες δεν διανέμουν πλεόνασμα της χρήσης, και εκείνες στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 60 μέλη με 50 τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα.
Ξεχωριστή προτεραιότητα παίρνουν, με βάση την Υπουργική Απόφαση, οι επενδύσεις που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία για την οποία θα υπάρχει παράλληλη λίστα.
Όσον αφορά τις αιτήσεις ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν κατατεθεί ήδη στον ΔΕΔΔΗΕ και έχουν μπλοκάρει ουσιαστικά όλες τις αιτήσεις των ιδιωτών μεμονωμένων επενδυτών, εκείνο που ορίζει η Υπουργική Απόφαση είναι ότι οι ενεργειακές κοινότητες θα έχουν προβάδισμα ενός μηνός.
Σχηματικά, θα δημιουργηθεί μια καινούργια επετηρίδα, στην οποία οι αιτήσεις των ενεργειακών κοινοτήτων θα μπαίνουν ως να είχαν υποβληθεί ένα μήνα πριν την πραγματική κατάθεσή τους.
Με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων, λύνεται. Παραμένει βεβαίως το πρόβλημα της ίδιας της λειτουργικής δυνατότητας του ΔΕΔΔΗΕ να εξετάσει όλον τον όγκο των αιτήσεων, και φυσικά το πρόβλημα της ανεπάρκειας του δικτύου διανομής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
(πηγή)