Κάλυψη του ελλείμματος (όπως έχουμε δεσμευθεί μνημονιακά προς τους δανειστές), αλλά και πλεόνασμα ύψους 44 εκατ. ευρώ προβλέπει ο ΛΑΓΗΕ για το τέλος του 2017, με βάση πάντα τις παραδοχές που κάνει όσον αφορά την απόδοση των διαφόρων πηγών που «αιμοδοτούν» τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Για το τέλος του 2018 το πλεόνασμα εκτινάσσεται στα 213 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ βασίζονται σε εισροές από τη «χρέωση προμηθευτή» επιπέδου 7 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Εάν ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο συνεχίσει να υπεραποδίδει, όπως συμβαίνει από τη στιγμή που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο μέχρι τώρα, τότε στο τέλος του 2017 το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάμε για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  για τον περασμένο Νοέμβριο, το σωρευτικό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ υποχώρησε στα 258,54 εκατ. ευρώ από 283,51 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν και ήταν – αυτό είναι το σημαντικότερο – χαμηλότερο κατά 13,55 εκατ. ευρώ από τα 272,07 εκατ. ευρώ που ανέμενε ο Λειτουργός. Ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ σχολιάζει στο δελτίο του ότι “οι εισροές της εκκαθάρισης Νοεμβρίου 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις είναι αυξημένες κατά 8,1 εκατ. € κυρίως λόγω αντίστοιχων αποκλίσεων στη Χρέωση Προμηθευτών».

Ακόμα και μετά το προσωρινό πλαφόν που έθεσε η ΡΑΕ, η “χρέωση προμηθευτή” συνεχίζει να υπεραποδίδει. Την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου, δηλαδή 16 – 22/1/17, η μεσοσταθμική τιμή με το πλαφόν είναι: 23,78 ευρώ/MWh.  Αν δεν υπήρχε το πλαφόν θα ήταν στα 33,09 ευρώ/MWh. Συνολικά για τον Ιανουάριο από 1 έως και 22/1/17 η μεσοσταθμική “χρέωση προμηθευτή” με το πλαφόν διαμορφώνεται στα 18,08 ευρώ/MWh ενώ χωρίς πλαφόν θα ήταν στα 32,96 ευρώ/MWh.

Η τάση που δημιουργείται στα έσοδα δείχνει ότι θα καλυφθεί ακόμα και το «κρυφό έλλειμμα» των 90 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστρέψει στη ΔΕΗ, έστω και λογιστικά, ο Ειδικός Λογαριασμός, για τα έτη 2014 και 2015.

Μια τέτοια εξέλιξη, μια πρόβλεψη δηλαδή για πλεόνασμα στο τέλος του 2017 πάνω από 90 εκατ. ευρώ,  θα δικαιώσει τη ΡΑΕ η οποία έλαβε ήδη απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ κρατώντας μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα το Τέλος, κάνοντας όμως μια μικρή αύξηση για τη βιομηχανία και μια μικρή μείωση για τους οικιακούς καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να αναθεωρεί το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οικιακοί, επαγγελματικοί και λοιποί καταναλωτές ρεύματος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Κριτήριο για τις αποφάσεις που παίρνει είναι η μνημονιακή υποχρέωση να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2017.

(πηγή)