Νέο επεισόδιο στο σίριαλ που έχει ξεκινήσει με την περίφημη χρέωση προμηθευτή, καθώς ο μηχανισμός υπολογισμού της έχει οδηγήσει σε υπέρογκες οφειλές για τις εταιρείες ρεύματος και απειλεί να τινάξει στον αέρα την αγορά.

Μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις και την πρόταση του ΛΑΓΗΕ να τεθεί άνω και κάτω πλαφόν στη χρέωση και ενώ οι πληροφορίες θέλουν τη ΡΑΕ να έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο η πρόταση αυτή μπορεί να περάσει ως ανταγωνιστική χρέωση και να μη θεωρηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές ως ρυθμιζόμενο τέλος, μια δικαστική απόφαση έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω.

Συγκεκριμένα 4 ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο και πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία ορίζεται ότι μπορεί να καταβληθεί το 50% της χρέωσης προμηθευτή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει σταματήσει να πληρώνει τη χρέωση από τις αρχές Ιανουαρίου, γεγονός που δημιουργεί ένα de facto ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας, οι οποίες σε περίπτωση που δεν καταβάλουν αντιστοίχως την ίδια χρέωση που τους καταλογίζεται από το λειτουργό αγοράς, κινδυνεύουν με αποβολή από το μητρώο της αγοράς.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι εταιρείες δεν κινδυνεύουν με αποβολή από το μητρώο, εφόσον καταβάλουν το μισό της χρέωσης προμηθευτή που τους αναλογεί.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές της αγοράς, εάν δεν υπάρξει πλαφόν και μάλιστα χαμηλό της τάξης των 5 το πολύ 6 ευρώ, τότε δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην αγορά και υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Το καμπανάκι του κινδύνου που χτυπούν οι ιδιώτες προμηθευτές αλλά και η ΔΕΗ, η οποία πάντως δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις για τις δικές της καθυστερήσεις, χτυπά κυρίως για τη διαδικασία ανοίγματος της αγοράς προμήθειας και τις σχετικές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί και στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της συμφωνίας με τους δανειστές. Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση  χαρακτηρίζεται ως μείζον.

(πηγή)