Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Ενέργειας για να μαζέψουν τις καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά από το μέτρο Σκουρλέτη για τον μηδενισμό του ελλείμματος των AΠE. Το τέλος, που επιβλήθηκε στους προμηθευτές ρεύματος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα να προσθέτει κόστη που δεν αφήνουν περιθώρια για ανταγωνισμό και ενίσχυση των μεριδίων τους στη λιανική. Για τη ΔΕΗ το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού το τέλος επιμερίζεται στους προμηθευτές βάσει των μεριδίων τους και ως εκ τούτου επωμίζεται τα μεγαλύτερα ποσά. Ετσι, έφτασε να καλείται να πληρώσει μόνο για τις τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου 120 εκατ. ευρώ!
Και ενώ στη ΡΑΕ και στο υπουργείο Ενέργειας είχαν αρχίσει από νωρίτερα να καταφθάνουν τα αιτήματα των ιδιωτών προμηθευτών για λήψη μέτρων, σε συναγερμό βρέθηκαν οι αρμόδιες αρχές, όταν η ΔΕΗ κοινοποίησε μέσα στην εβδομάδα την απόφασή της ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τέλος προμηθευτή για τον Ιανουάριο και αυτό γιατί έχει υπερβεί κατά πολύ το ποσό που της παρακρατήθηκε για το 2016 σε σχέση με αυτό που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Επειτα από αυτό, πρωτοβουλία ανέλαβε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη με τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ προς αποκλιμάκωση της κρίσης και αναζήτησης διορθωτικών μέτρων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τέσσερις πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου καταδεικνύει την πλήρη αστοχία του.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο τέως υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κλήθηκε να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ μέχρι τέλους 2017. Προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος από μια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που θα μεταβιβαζόταν μέσω των τιμολογίων στους καταναλωτές και τη δυσαρέσκεια από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών που αποτελούν και τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων των ΑΠΕ, διαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές την επιβολή τέλους στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ως τέλος προμηθευτή ορίστηκε η διαφορά της Οριακής Τιμής Συστήματος με ΑΠΕ και χωρίς ΑΠΕ και σύμφωνα με τον νόμο επιβλήθηκε στους προμηθευτές κατ’ αναλογία των μεριδίων τους στην αγορά, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο βάρος να το επωμιστεί η ΔΕΗ.
Αφού θεσμοθετήθηκε το μέτρο, κλήθηκε ο ΛΑΓΗΕ να βγάλει τη μεθοδολογία και να κάνει και τους υπολογισμούς εισροών από το τέλος για τον μηδενισμό του ελλείμματος και στη συνέχεια αυτή να εγκριθεί από τη ΡΑΕ και να τεθεί σε εφαρμογή. Με τη συνδρομή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο ΛΑΓΗΕ κατέληξε σε μεθοδολογία βάσει ενός αλγόριθμου που κόντεψε να τινάξει την αγορά στον αέρα. Η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ για συνολικά έσοδα το 2016 (για τους τρεις τελευταίους μήνες που εφαρμόστηκε) ήταν 31,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ΔΕΗ θα πλήρωνε τα 28 εκατ. ευρώ και στηρίχθηκε σε πρόβλεψη για διαμόρφωση του τέλους στα 6-7 ευρώ η μεγαβατώρα.
Εκτροχιασμός από Νοέμβριο
Από τον Νοέμβριο και με κανονικές τιμές στη χονδρική αγορά το τέλος άρχισε να ξεφεύγει στα 20 ευρώ η μεγαβατώρα και τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ να υπερδιπλασιάζονται στα 66 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να καταβάλει τα 60 εκατ. από αυτά. Ηρθε ο Ιανουάριος και η ενεργειακή κρίση και οι τιμές τις τρεις πρώτες εβδομάδες εκτοξεύθηκαν στα 45 ευρώ η μεγαβατώρα, συγκεντρώνοντας έσοδα 133 εκατ. εκ των οποίων η ΔΕΗ κλήθηκε να πληρώσει τα 120 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη παρέμβαση της ΡΑΕ μετά τις αντιδράσεις της αγοράς περί τα τέλη Ιανουαρίου, τέθηκε προσωρινό πλαφόν στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, το οποίο και πάλι περιορίζει τα συνολικά έσοδα στα υψηλά επίπεδα των 74 εκατ. ευρώ και την επιβάρυνση για τη ΔΕΗ στα 66 εκατ. ευρώ.
«Εχουμε πληρώσει 60 εκατ. για το 2016, ενώ έπρεπε να πληρώσουμε 31,65 εκατ. ευρώ και μέχρι να συμψηφιστούν αυτά δεν πληρώνουμε τίποτα» ήταν η απάντηση της ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ που κοινοποιήθηκε και στη ΡΑΕ. Τη στάση της ΔΕΗ πολύ θα ήθελαν να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες της αγοράς, αλλά δεν μπορούν αφού οι κανονισμοί προβλέπουν διαγραφή από το μητρώο σε μια τέτοια περίπτωση. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τη ΔΕΗ με 7,5 εκατ. πελάτες. Το σενάριο που εξετάστηκε χθες στο υπουργείο προβλέπει πλαφόν στα 9 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά και κατώφλι σε τιμή που δεν έγινε γνωστή, με την αγορά να εκτιμά ότι θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά και να επαναπροσδιοριστεί συνολικά το μέτρο.
(πηγή)